5. september 2024
Regnskab og økonomiEn faktura er et essentielt dokument i enhver virksomhed, der bruges til at registrere og dokumentere salget af varer eller ydelser. Uanset om fakturaen udstedes digitalt eller på papir, skal den overholde visse krav for at være gyldig. I denne artikel gennemgår vi, hvad en faktura er, hvilke informationer den skal indeholde, og hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med udarbejdelse og håndtering af fakturaer.
Indhold
En faktura er i sin essens en regning, der udstedes af en virksomhed, når den har solgt en vare eller ydelse. Fakturaen indeholder oplysninger om købet, herunder hvad der er solgt, til hvilken pris, og hvordan betalingen skal gennemføres. Den fungerer som dokumentation for både sælger og køber og er en vigtig del af virksomhedens regnskab.
Der findes to hovedtyper af fakturaer:
Selvom du har frihed til at designe fakturaens layout, er der faste krav til indholdet, som skal overholdes. Disse krav sikrer, at fakturaen kan bruges som gyldig dokumentation i regnskabet.
En faktura skal indeholde følgende informationer:
Selvom det ikke er et krav, anbefales det også at inkludere bankoplysninger, så kunden ved, hvor betalingen skal sendes.
Fakturaer kan sendes digitalt eller som fysiske breve. De fleste virksomheder sender i dag fakturaer digitalt via e-mail eller gennem regnskabsprogrammer, som ofte automatisk genererer og sender fakturaen til kunden.
Ja, en faktura kan blive forældet. Forældelsesfristen for en faktura er som udgangspunkt tre år fra forfaldsdatoen, hvorefter du ikke længere kan kræve betaling. Du kan dog afbryde forældelsesfristen ved at tage retslige skridt som at gå i retten eller få en skyldnererklæring.
En kreditnota er en "omvendt faktura," der udstedes, når en kunde annullerer et køb eller returnerer en vare. Kreditnotaen bruges til at udligne betalingen og dokumentere, at pengene er blevet tilbagebetalt til kunden.
Hvis en kunde ikke betaler en faktura til tiden, kan du sende en rykker med et gebyr og en påmindelsesrente. Hvis fakturaen stadig ikke betales efter gentagne rykkere, kan du sende sagen til inkasso, hvor en inkassovirksomhed vil forsøge at inddrive pengene på dine vegne.
For at sikre at dine fakturaer overholder lovens krav og fremstår professionelle, anbefales det at bruge et regnskabsprogram. Disse programmer automatiserer mange processer, som for eksempel generering af fakturanumre, beregning af moms og oprettelse af standardiserede skabeloner. Dette gør det lettere at holde styr på fakturaerne og sikrer, at alle nødvendige oplysninger er inkluderet.
Ved at bruge et regnskabsprogram reducerer du risikoen for fejl og sparer tid på manuelle opgaver, hvilket giver dig mere tid til at fokusere på din kerneforretning.
Mandag-fredag kl. 09-16
© Nemadvokat 2025
CVR nr.: 33 38 30 53
Stationsparken 26. 2., 2600 Glostrup
© Nemadvokat 2025