6. september 2024

Regnskab og økonomi

Likviditetsbudget

Et likviditetsbudget er et værktøj, der hjælper med at skabe overblik over, om din virksomhed har penge nok til at dække sine løbende udgifter. Det viser, om der er tilstrækkelig likviditet til at dække omkostningerne ved driften. Selvom det kan være tidskrævende at lave, er det en god idé, især når du starter en ny virksomhed. Et likviditetsbudget giver dig indsigt i økonomien, så du undgår problemer, der kan føre til konkurs.

Indhold

Frederik Friche

Frederik Friche

CEO, Partner, Advokat

Regnskab og økonomiDrift af virksomhed

Hvad er et likviditetsbudget?

Likviditetsbudgettet giver overblik over, om virksomheden har penge nok til at betale kommende udgifter. Det fokuserer på forventede indtægter og udgifter uden at tage højde for uforudsete udgifter. Budgettet viser, hvor meget du forventer at modtage og betale hver måned, og om der er overskud eller underskud.

Forskellen på et likviditetsbudget og et driftsbudget

Mens driftsbudgettet vurderer virksomhedens samlede økonomi, fokuserer likviditetsbudgettet på, hvor meget der står på bankkontoen ved udgangen af hver måned. Det hjælper med at forudse perioder med likviditetsproblemer, så du kan tage handling i tide.

Sådan lægger du et likviditetsbudget

For at udarbejde et præcist likviditetsbudget skal du tage udgangspunkt i tidligere regnskaber og driftsbudgetter. Vær opmærksom på både små og store udgifter, og husk at medregne moms, så budgettet afspejler virkeligheden. Hvis det er første gang, du laver et likviditetsbudget, kan det være en god idé at få hjælp fra en revisor.

Hvordan kan du forbedre likviditeten?

Målet med likviditetsbudgettet er at undgå, at virksomhedens konto går i minus. For at sikre dette kan du fokusere på at øge indtægterne og reducere udgifterne. Giv dine kunder kortere betalingsfrister, så du hurtigere får penge ind, eller se på, om der er udgifter, du kan skære ned på. Som sidste udvej kan du overveje at forhøje din kassekredit, men det bør kun være en midlertidig løsning.

Fordele ved et likviditetsbudget

Et likviditetsbudget giver dig mulighed for at forudse økonomiske udfordringer og tage skridt til at løse dem, inden de bliver alvorlige. Det kan være med til at forhindre likviditetsproblemer, der i værste fald kan føre til konkurs.

Et godt likviditetsbudget giver dig indsigt i, om virksomheden kan betale sine udgifter fremover. Det hjælper dig med at tage strategiske beslutninger på et oplyst grundlag.

Frederik Friche

Tag en snak med Frederik

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning