5. september 2024

Regnskab og økonomi

Momsfradrag

Hvis din virksomhed er momsregistreret, har du mulighed for at trække momsen fra på visse udgifter, der er forbundet med din virksomhed. Dette kaldes momsfradrag og kan give din virksomhed økonomiske fordele, men det kræver, at du har styr på reglerne.

Indhold

Frederik Friche

Frederik Friche

CEO, Partner, Advokat

Regnskab og økonomiSelskabsopstart

Hvad er et momsfradrag?

Momsfradrag betyder, at du kan trække momsen fra på udgifter, som er nødvendige for din virksomheds drift. Det kan for eksempel være udgifter til rengøring, kontorartikler eller faglitteratur. For at få fradraget skal du have en faktura, hvor momsen er tydeligt angivet og rettet til din virksomhed. Der er dog situationer, hvor du ikke kan få momsfradrag, for eksempel hvis udgiften er til privat brug eller relaterer sig til momsfritagede aktiviteter.

Fuldt momsfradrag

Har din virksomhed udelukkende momspligtig omsætning, kan du som udgangspunkt trække momsen fuldt fra på dine udgifter. Der er dog visse undtagelser, som eksempelvis udgifter til leje af biler eller restaurantbesøg, hvor fradragsretten kan være begrænset.

Delvis momsfradrag

Hvis din virksomhed både har momspligtige og momsfri aktiviteter, kan du kun få delvist momsfradrag. Dette betyder, at du kun kan trække en del af momsen fra på udgifter, der både bruges til momspligtige og ikke-momspligtige formål. For eksempel, hvis du køber en computer, der både bruges til arbejde og privat, skal du vurdere, hvor stor en del der bruges til virksomheden, og kun denne del kan du trække momsen fra.

Hvad kan du få momsfradrag for?

Du kan få momsfradrag for mange typer udgifter, der er nødvendige for din virksomheds drift, såsom rengøring, sikkerhedsudstyr, kontorartikler og reparationer af driftsmidler. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at du kun kan få fradrag for udgifter, der vedrører din momspligtige omsætning.

Momsfradrag for hoteludgifter og restaurantbesøg

Hvis din virksomhed betaler for hotelovernatninger, kan du trække momsen fra med 100 %. For restaurantydelser som morgenmad på hotellet kan du trække 25 % af momsen fra. Det er dog vigtigt, at disse udgifter er erhvervsmæssige og knyttet til virksomhedens aktiviteter.

Momsfradrag for biludgifter

Du kan også trække momsen fra på biludgifter, afhængigt af hvilken type bil det drejer sig om, og hvordan bilen bruges. For eksempel kan momsen på varebiler ofte trækkes fra, hvis de bruges erhvervsmæssigt.

Kend momsreglerne

Det er vigtigt at have styr på momsreglerne, når du driver virksomhed, især når det kommer til momsfradrag. Hvis du er i tvivl, kan det være en god idé at få rådgivning fra en advokat eller revisor, så du sikrer dig, at du overholder reglerne korrekt og udnytter dine fradragsmuligheder fuldt ud.

Frederik Friche

Tag en snak med Frederik

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning