5. september 2024
Regnskab og økonomiSom virksomhedsejer er det vigtigt at have styr på købsmoms og salgsmoms, da disse er centrale elementer i dit momsregnskab. Momsregnskabet hjælper dig med at finde ud af, om du skal betale penge til SKAT eller har penge til gode. I denne artikel gennemgår vi forskellene mellem købsmoms og salgsmoms, samt hvordan du håndterer dem i dit momsregnskab.
Indhold
Moms, eller meromsætningsafgift, er en skat, der pålægges de fleste varer og ydelser i Danmark. Sælgeren er ansvarlig for at opkræve denne afgift og indberette den til SKAT. Når din virksomhed køber varer eller ydelser, betaler du købsmoms, som du kan trække fra, når du indberetter salgsmoms.
Salgsmoms er den moms, din virksomhed skal opkræve, når du sælger en vare eller ydelse. Den danske momssats er som regel 25 %, hvilket betyder, at hvis du sælger en vare for 5.000 kr., skal du opkræve 6.250 kr. hos kunden. De ekstra 1.250 kr. er salgsmoms, som du senere skal indberette og afregne med SKAT.
Købsmoms er den moms, din virksomhed betaler, når du køber varer eller ydelser fra andre virksomheder. Denne moms kan du trække fra din salgsmoms, når du laver dit momsregnskab. Hvis din købsmoms overstiger din salgsmoms, får du penge tilbage fra SKAT.
Når du sælger en vare, skal du lægge 25 % moms oven i prisen. For at beregne prisen uden moms kan du trække 20 % fra den samlede pris. For eksempel, hvis en vare koster 100 kr. inklusiv moms, er prisen uden moms 80 kr.
Ikke alle varer og ydelser er pålagt moms. Visse brancher, som undervisning, sundhedsbehandlinger, og velgørenhed, er momsfritaget. Hvis din virksomheds årlige omsætning er under 50.000 kr., er du heller ikke forpligtet til at betale moms, medmindre du frivilligt vælger at lade dig momsregistrere.
Alle momsregistrerede virksomheder skal føre et momsregnskab, hvor købsmoms og salgsmoms opgøres. Dette regnskab skal indberettes til SKAT inden for din virksomheds momsperiode, som kan variere fra månedlig, kvartalsvis til halvårlig, afhængigt af din omsætning.
Du er forpligtet til at opbevare dit momsregnskab i fem år, så det til enhver tid kan fremvises til myndighederne. Dette gælder også, hvis din virksomhed er lukket. For virksomheder, der beskæftiger sig med ejendomshandler, skal regnskabsmaterialet opbevares i 10 år.
Ved at have styr på købsmoms og salgsmoms kan du sikre, at din virksomhed lever op til sine momsforpligtelser, og at du ikke betaler for meget i skat.
Mandag-fredag kl. 09-16
© Nemadvokat 2025
CVR nr.: 33 38 30 53
Stationsparken 26. 2., 2600 Glostrup
© Nemadvokat 2025