23. september 2024

Love lidt nemmere

Hundeloven: Hvad du skal vide

Indhold

Hundeloven er et sæt regler, der fastlægger det ansvar og de forpligtelser, du har som hundeejer. Det er vigtigt, at du kender til disse regler, da du er ansvarlig for, at din hund ikke forvolder skade på andre personer, dyr eller ejendomme.

I denne artikel gennemgår vi de vigtigste punkter fra hundeloven, så du ved, hvornår din hund skal holdes i snor, og hvilke hunderacer der er ulovlige at eje i Danmark.

Hvad er hundeloven?

Hundeloven er en række regler, der regulerer det ansvar og de forpligtelser, der følger med at have en hund. Selvom hunde er venlige og loyale, er de stadig dyr med instinkter, og derfor er det nødvendigt at have regler, der sikrer, at hunde ikke udgør en fare for andre.

Disse regler hjælper med at beskytte både mennesker og dyr, og som hundeejer er det dit ansvar at overholde dem.

Skal jeg have en ansvarsforsikring?

Ja, ifølge hundeloven er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, hvis du ejer en hund. Ansvarsforsikringen dækker skader, som din hund forvolder på personer, dyr eller ejendele. Det er vigtigt at bemærke, at forsikringen ikke dækker, hvis din hund bliver syg eller kommer til skade – her skal du tegne en sygeforsikring.

Hvilke hunderacer er ulovlige?

Visse hunderacer er forbudte i Danmark. Det er din pligt at sikre, at den hund, du anskaffer, ikke tilhører en af disse ulovlige racer. Dette gælder også, hvis der er tale om en krydsning, hvor en af de forbudte racer indgår.

De forbudte hunderacer i Danmark inkluderer:

• Pitbull terrier

• Amerikansk staffordshire terrier

• Tosa inu

• Fila brasileiro

• Dogo argentino

• Amerikansk bulldog

• Boerboel

• Sydrussisk ovtcharka

• Centralasiatisk ovtcharka

• Kaukasisk ovtcharka

• Sarplaninac

• Kangal

• Tornjak

Hvis din hund tilhører en af de forbudte racer, eller er en krydsning, kan politiet kræve, at hunden aflives, og du kan blive straffet med en bøde.

Hvad sker der, hvis min hund strejfer omkring på andres grund?

Hvis din hund strejfer ind på en andens ejendom, er det ikke længere tilladt for andre at aflive hunden. Dette blev ændret med en lovændring i 2014. Det er dog tilladt for ejeren af grunden at indfange din hund eller jage den væk.

Hvis din hund udviser aggressiv adfærd eller forårsager skade, kan du som ejer straffes med en bøde, og vedkommende kan kræve erstatning.

Kan jeg kræve erstatning, hvis en anden hund forvolder skade?

Ja, hvis en anden hund forvolder skade på dig, dine husdyr eller din ejendom, kan du kræve erstatning. Du skal anmelde skaden til hundeejerens ansvarsforsikring og dokumentere skaden så hurtigt som muligt.

Hvad sker der, hvis min hund bider nogen?

Hvis din hund skambider et menneske eller et dyr, skal den ifølge hundeloven aflives. Et skambid defineres som flere dybe sår, tab af væv eller et bid, der fører til døden. Der er dog undtagelser, hvis biddet sker i selvforsvar eller under særlige omstændigheder.

Hvad siger hundeloven om gøen?

Hvis din hunds gøen forstyrrer naboerne, kan de klage til politiet. Politiet kan herefter pålægge dig at holde hunden indenfor. Overholdes dette ikke, kan politiet kræve, at hunden fjernes fra ejendommen.

Skal jeg registrere min hund?

Ja, ifølge hundeloven skal du registrere og mærke din hund, inden den bliver otte uger gammel. Desuden skal din hund bære halsbånd med ejerens navn og adresse fra den er cirka fire måneder gammel.

Skal min hund altid være i snor?

I byområder og andre steder med offentlig færdsel skal du holde din hund i snor. Reglen om snor gælder også i parker og skove, medmindre der er tale om en hundeskov. På strande må hunde løbe frit i vinterhalvåret, men fra april til september skal de være i snor.