23. september 2024
Love lidt nemmereIndhold
Når du ønsker at donere til et velgørende formål, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke regler der gælder, især med hensyn til fradrag og hvor meget du må donere som privatperson eller virksomhed.
Ordet "donation" stammer fra det latinske ord donare, som betyder "at give". En donation består typisk af penge eller varer, der gives for at støtte en organisation eller person uden at forvente noget til gengæld.
Både privatpersoner og virksomheder kan få skattefradrag for donationer til godkendte velgørende organisationer, foreninger og fonde. Der er dog en række krav, der skal opfyldes, før du kan opnå fradrag.
For at få fradrag som privatperson skal du oplyse dit CPR-nummer til den organisation, du donerer til, så de kan indberette beløbet til Skattestyrelsen. Fradraget registreres automatisk, når du har oplyst dit CPR-nummer.
Vigtige punkter for privatpersoner:
• Fradraget gælder både små og store donationer, men du kan højst få fradrag for 17.000 kr. (2021).
• Fradragets værdi udgør cirka 26 % af donationen.
• Kontingenter og varekøb giver ikke fradrag.
Virksomheder kan også få fradrag for donationer. For enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber gælder samme fradragsgrænse som for privatpersoner, mens selskaber som ApS og A/S kan få fradrag for op til 15 % af deres skattepligtige indkomst for donationer.
Hvis du indgår en aftale om at donere et fast beløb årligt i mindst 10 år, også kaldet et gavebrev, kan du få et skattefradrag svarende til 15 % af din personlige indkomst. Aftalen skal være skriftlig og uden krav om modydelser.
En gavebrevsaftale er bindende, hvilket betyder, at hvis du ikke overholder den, kan foreningen retsforfølge dig. Hvis aftalen ophæves, kan Skattestyrelsen kræve, at du betaler den sparede skat tilbage.
For at en forening kan modtage fradragsberettigede donationer, skal den leve op til en række krav, som eksempelvis at have en demokratisk bestyrelse og en årlig indtægt på minimum 150.000 kr. Du kan finde en liste over godkendte foreninger på SKAT’s hjemmeside.
Der er flere måder at donere på, herunder gavebrev, bankoverførsel, MobilePay og testamenter. Hver metode har sine egne regler, og det er vigtigt at undersøge den specifikke organisations muligheder for donationer.
Du kan også donere til en velgørende organisation gennem dit testamente. Dette kan ofte være en fordel, da din arv kan blive fritaget for boafgift, hvilket betyder, at dine arvinger får mere af arven samtidig med, at du støtter en god sag.
Støtte til politiske partier eller politikere har særlige regler. Donationer til partier er skattefri for partiet, mens donationer til enkeltpersoner beskattes som personlig indkomst. Der gives ikke fradrag for donationer til politiske formål.
Hvis du vil starte en indsamling til et velgørende formål, kan du gøre det via Indsamlingsnævnets hjemmeside. Der er dog visse undtagelser, hvor du ikke behøver at søge tilladelse, f.eks. hvis indsamlingen kun foregår blandt venner og bekendte.
Mandag-fredag kl. 09-16
© Nemadvokat 2024
CVR nr.: 33 38 30 53
Stationsparken 26. 2., 2600 Glostrup
© Nemadvokat 2024