23. september 2024

Love lidt nemmere

Regler for virksomhedspraktik: Hvad du skal vide

Indhold

Både som virksomhed og borger er det en god idé at kende reglerne for virksomhedspraktik. Hvis du er ledig og søger praktik, er det vigtigt at vide, om virksomheden er godkendt til at have praktikanter. Virksomhedspraktik bruges ofte til at styrke jobkompetencer og er et værdifuldt redskab både for borgere og virksomheder.

Kort om virksomhedspraktik

Virksomhedspraktik giver ledige mulighed for at prøve nye arbejdsområder uden at modtage løn. Praktikken kan hjælpe ledige med at opnå nye kompetencer eller afprøve et nyt arbejdsområde. Det kan også føre til ansættelse med løntilskud eller en almindelig ansættelse, hvor både den ledige og virksomheden får mulighed for at vurdere, om der er et godt match.

Til borgere

Målgruppen for virksomhedspraktik er ledige, der har svært ved at finde job på almindelige vilkår. Dette omfatter personer med behov for løntilskud, dem der mangler faglige, sociale eller sproglige færdigheder, samt personer, der er godkendt til fleksjob. Du kan altid kontakte dit jobcenter for at få mere information om dine muligheder for virksomhedspraktik.

Praktikforløbet skal planlægges, så det kan gennemføres så hurtigt som muligt, under hensyntagen til dine behov og forudsætninger. Det er ikke muligt at have flere praktikforløb i samme virksomhed og med samme arbejdsopgave, hvis forløbet er på op til 4 uger. Der kan dog gennemføres nye praktikforløb i samme virksomhed, hvis det drejer sig om en anden arbejdsfunktion, eller i en anden virksomhed med en lignende opgave. Det skal tydeligt fremgå, hvordan forløbene adskiller sig.

Varighed af virksomhedspraktik

Dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere uden andre udfordringer end ledighed kan være i praktik i op til 4 uger. Kontanthjælpsmodtagere med andre problemer, såsom sygdom eller sociale udfordringer, kan være i praktik i op til 13 uger, med mulighed for forlængelse op til 26 uger ved særlige behov.

Løn og antallet af praktikanter i virksomheden

I virksomhedspraktik modtager den ledige ikke løn fra arbejdsgiveren. I stedet fortsætter den ledige med at modtage den ydelse, de modtog før praktikken, såsom dagpenge eller kontanthjælp. Dette gør ordningen attraktiv for virksomheder, da de ikke skal betale løn til praktikanterne.

Der er dog regler for, hvor mange praktikanter en virksomhed må have, for at undgå misbrug af ordningen. Der skal være et rimeligt forhold mellem antallet af ordinært ansatte og praktikanter eller medarbejdere på løntilskud. På denne måde sikrer man, at virksomheder ikke drives udelukkende af "gratis" arbejdskraft.

Der er dog ingen krav om merbeskæftigelse, så oprettelsen af praktikpladser behøver ikke at medføre en stigning i det samlede antal ansatte.

Regler for den ledige under praktikforløbet

Den ledige i praktik er ikke underlagt de samme regler som almindelige lønmodtagere. Dog gælder arbejdsmiljøloven og loven om forbud mod forskelsbehandling fortsat. Hvis den ledige kommer til skade eller forårsager skade under praktikken, dækker jobcentret skaderne. Dette falder under arbejdsskadeloven, hvor kommunen yder erstatning for arbejdsskader.

Er der tale om skade på andre personer eller ejendele, dækker kommunen også her. Ansvarsreglerne følger dansk rets almindelige bestemmelser. Der ydes dog ikke erstatning i tilfælde af skader, der er resultat af kriminel adfærd som tyveri.

Virksomhedspraktik under uddannelse

Alle studerende på erhvervsakademiuddannelser skal i praktik som en del af deres studie. Erhvervsakademiuddannelser er korte videregående uddannelser, der kombinerer teori og praksis. Praktikken er obligatorisk for studerende, der er begyndt deres uddannelse efter 1. august 2009, og skal vare mindst 3 måneder. Praktikken kan finde sted i både danske og udenlandske virksomheder.

Derudover er praktikforløb også mulige på andre videregående uddannelser, såsom akademiske bacheloruddannelser. For eksempel kan et praktikforløb på en bacheloruddannelse foregå i 6. semester, hvor den studerende udarbejder en projektrapport baseret på erfaringer fra praktikken. Typisk varer praktikforløb i forbindelse med videregående uddannelser mindst 3 måneder og foregår på fuldtid.

SU under praktik eller projektorienteret forløb

Hvis praktik er en del af din videregående uddannelse, kan du modtage SU, så længe praktikken er ulønnet. Det er ikke tilladt at modtage både SU og løn for den samme uddannelsesaktivitet, da det ville være dobbelt forsørgelse.

Traineeforløb (forpraktik)

Et traineeforløb eller forpraktik er en mulighed for at prøve kræfter med en bestemt branche, før man indgår en uddannelsesaftale. Traineeforløb varer typisk mellem 3-6 måneder eller længere og kan give værdifuld praksiserfaring. Under forløbet vil man ofte få tildelt en mentor, der vejleder, men dette er ikke et krav.

Lønnen for traineeforløb bestemmes af virksomheden og varierer, men ligger ofte mellem 13.000 og 16.000 kr. om måneden.

Regler for traineeforløb

Ifølge erhvervsuddannelsesloven skal der indgås en uddannelsesaftale mellem eleven og virksomheden for at gennemføre en erhvervsuddannelse. Hvis eleven er fraværende i længere perioder på grund af sygdom, orlov eller andre forhold, har både eleven og virksomheden krav på, at uddannelsen forlænges, så målene kan nås.

De første 3 måneder af praktiktiden betragtes som prøvetid, hvor begge parter kan opsige aftalen uden varsel.