Frederik Friche

Tag en snak med Frederik

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning

5. september 2024

Regnskab og økonomi

Afkastningsgrad

Afkastningsgraden er et nøgletal, der viser, hvor effektivt din virksomhed er til at generere overskud ud fra den investerede kapital. Den bruges ofte til at sammenligne virksomheder og vurdere, hvor rentabel en virksomhed er i forhold til andre i samme branche.

Indhold

Frederik Friche

Frederik Friche

CEO, Partner, Advokat

Regnskab og økonomiDrift af virksomhed

Hvad er afkastningsgrad?

Afkastningsgraden viser, hvor godt en virksomhed omdanner investeret kapital til overskud. En høj afkastningsgrad indikerer, at virksomheden er god til at skabe værdi for sine investorer. Niveauet for en "god" afkastningsgrad kan variere afhængigt af branche og markedsforhold, men generelt bør den være højere end markedsrenten, som er den rente, der reflekterer det generelle økonomiske klima.

Hvordan udregnes afkastningsgraden?

Afkastningsgraden beregnes ved at tage resultatet før renter (også kaldet resultat af primær drift) og dividere det med virksomhedens samlede aktiver. Formlen ser således ud:

Afkastningsgrad = (Resultat før renter x 100) / Aktiver

Hvad bruges afkastningsgraden til?

Afkastningsgraden giver indsigt i, hvor godt en virksomhed udnytter sine ressourcer til at skabe overskud. Den er nyttig for investorer, der ønsker at sammenligne virksomheder eller vurdere, hvor effektivt en virksomhed opererer i forhold til sine konkurrenter. En høj afkastningsgrad indikerer, at virksomheden er i stand til at generere højere afkast på investeringerne.

Hvad er en god afkastningsgrad?

En god afkastningsgrad bør som minimum være højere end markedsrenten. Hvis afkastningsgraden ligger under markedsrenten, kan det være et tegn på, at virksomheden ikke skaber tilstrækkeligt afkast i forhold til risikoen. Omvendt, hvis afkastningsgraden er højere end markedsrenten, er det et positivt tegn på virksomhedens evne til at generere overskud.

Afkastningsgrad vs. overskudsgrad

Afkastningsgraden og overskudsgraden er begge vigtige nøgletal. Mens afkastningsgraden måler, hvor godt virksomheden bruger sine aktiver til at skabe overskud, viser overskudsgraden, hvor stor en del af omsætningen der bliver til overskud. Sammen kan disse tal give en omfattende forståelse af virksomhedens finansielle sundhed.

Frederik Friche

Tag en snak med Frederik

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning