Amalie Thingholm

Tag en snak med Amalie

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning

6. september 2024

Selskabsstiftelse

Kapitalselskab

Et kapitalselskab er en selskabsform med begrænset hæftelse, hvilket betyder, at du som ejer kun hæfter med den kapital, du har indskudt i virksomheden. Dette reducerer din personlige risiko betydeligt sammenlignet med en personlig virksomhed. Dog kræver det, at du indskyder en startkapital ved stiftelsen af selskabet.

Indhold

Amalie Thingholm

Amalie Thingholm

Cand.jur.

Selskabsstiftelse

Hvad er et kapitalselskab?

Kapitalselskaber er selvstændige juridiske enheder, hvor ejeren kun hæfter med det beløb, der er indskudt som startkapital. Dette betyder, at din personlige økonomi er adskilt fra virksomhedens, og kreditorer kan ikke gøre krav på din private formue, hvis selskabet skulle gå i gæld. De to primære former for kapitalselskaber i Danmark er anpartsselskaber (ApS) og aktieselskaber (A/S).

Hvor meget skal der indskydes?

Når du stifter et kapitalselskab, skal du indskyde en startkapital. For et anpartsselskab (ApS) er kravet 40.000 kr., mens det for et aktieselskab (A/S) er 400.000 kr. Denne kapital fungerer som en sikkerhed for kreditorerne, men det er også det maksimale beløb, du risikerer at miste, hvis selskabet går konkurs.

Øget risiko ved at yde kredit til et kapitalselskab

For kreditorer indebærer det en større risiko at yde kredit til et kapitalselskab, da de kun kan gøre krav på de aktiver, der er i selskabet, hvis det går konkurs. Som ejer er dette en fordel, da du ikke hæfter personligt, og din private formue er beskyttet.

Hvem kan stifte et kapitalselskab?

Et kapitalselskab kan stiftes af en eller flere personer, der opfylder visse krav, såsom at være myndig og ikke være under konkurskarantæne. Der er ingen krav til nationalitet eller bopæl, og ejeren kan være en juridisk person som et andet selskab.

Krav til kapitalselskaber

Ud over startkapitalen er der flere krav til kapitalselskaber. Der skal blandt andet føres en ejerbog, og hvert år skal der udarbejdes og indsendes en årsrapport til Erhvervsstyrelsen. Selskabet skal også følge reglerne i årsregnskabsloven, bogføringsloven og selskabsskatteloven.

Amalie Thingholm

Tag en snak med Amalie

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning