Mads Lykke Hansen

Tag en snak med Mads

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning

5. september 2024

Drift af virksomhed

Anpartshaveroverenskomst

En anpartshaveroverenskomst, eller ejeraftale, er en aftale mellem ejere af et anpartsselskab, men kan også bruges i andre selskabsformer. Selvom den ikke er lovpligtig, anbefales den stærkt for at fastlægge regler som forkøbsret, konkurrenceklausuler og medsalgsret. Aftalen anses som selskabets vigtigste dokument, da den forebygger konflikter og beskytter ejerforhold.

Indhold

Mads Lykke Hansen

Mads Lykke Hansen

Advokat, Afdelingsansvarlig for Erhverv

Drift af virksomhed

Hvad er en anpartshaveroverenskomst

En anpartshaveroverenskomst, også kendt som en ejeraftale, er en aftale mellem ejere af et anpartsselskab (ApS). Denne aftale kan også bruges i andre selskabsformer som aktieselskaber (A/S) og interessentselskaber (I/S), hvor den tilpasses de specifikke behov.

Selvom det ikke er lovpligtigt at have en anpartshaveroverenskomst, anbefales det stærkt for selskaber med flere ejere. Aftalen giver ejere mulighed for at fastsætte regler for blandt andet forkøbsret, konkurrenceklausuler og andre væsentlige forhold. Uden en sådan aftale er der risiko for konflikter, da dansk selskabslov giver frihed til selv at aftale mange af disse forhold.


Selskabets vigtigste dokument

Anpartshaveroverenskomsten betragtes ofte som selskabets vigtigste dokument. Den kan sammenlignes med en ægtepagt, da den regulerer vigtige forhold mellem ejerne. Det er derfor vigtigt at få aftalen på plads tidligt, mens alle parter er enige, for at undgå fremtidige konflikter.

Hyppige elementer i en anpartshaveroverenskomst


  • Forkøbsret: Giver de øvrige ejere mulighed for at købe anparter, inden de sælges til en ny ejer.
  • Medsalgsret og medsalgspligt: Sikrer, at minoritetsejere kan sælge deres anparter på samme vilkår som majoritetsejere.
  • Konkurrencebegrænsninger: Beskytter virksomheden mod konkurrence fra nuværende eller tidligere ejere.
  • Hemmeligholdelsesklausuler: Sikrer fortrolighed både under og efter ejerskabet.

Der kan også indgås aftaler om lige stemmeret uanset ejerandel, hvilket kan være vigtigt for fælles beslutningstagning. Nogle vilkår, som påvirker individuelle ejere, reguleres dog bedst i deres ansættelseskontrakter.

Medarbejdere, der ejer mere end 5% af virksomheden, er som regel ikke dækket af almindelig ansættelsesret, hvilket kræver en mere omfattende kontrakt, ofte inspireret af en direktørkontrakt.

Det anbefales at få professionel hjælp til at udarbejde en anpartshaveroverenskomst for at sikre, at alle parters interesser er beskyttet.


Mads Lykke Hansen

Tag en snak med Mads

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning