5. september 2024

Drift af virksomhed

Import/eksport registrering

Danske virksomheder, der ønsker at importere eller eksportere varer, skal registreres for disse aktiviteter hos Erhvervsstyrelsen. En importregistrering indebærer ofte også en eksportregistrering, da det også regnes som eksport at sende varer tilbage til udlandet eller til sælgeren.

Indhold

Mads Lykke Hansen

Mads Lykke Hansen

Advokat, Afdelingsansvarlig for Erhverv

Drift af virksomhedSelskabsstiftelse

Virksomheder i EU, som eksporterer fra Danmark

Virksomheder fra andre EU-lande, der eksporterer varer fra Danmark, kan:

  • Registrere sig hos SKAT som eksportør, hvis de er momsregistreret i Danmark.
  • Registrere sig som eksportør ved en repræsentant i Danmark, hvor både virksomheden og repræsentanten hæfter solidarisk for told og afgifter.
  • Udføre varer fra Danmark under særlige betingelser ved hjælp af deres EORI-nummer fra hjemlandet.

Virksomheder uden for EU, som eksporterer fra Danmark

Virksomheder uden for EU, der eksporterer varer fra Danmark, kan lade sig registrere som eksportør gennem en repræsentant i Danmark. Virksomheden skal være momsregistreret hos repræsentanten, og både virksomheden og repræsentanten hæfter solidarisk for told og afgifter.

EORI-nummer

Når en virksomhed bliver eksportørregistreret, konverteres dens CVR-/SE-nummer automatisk til et EORI-nummer. Dette nummer bruges i hele EU og gør det muligt for toldmyndighederne i EU-lande at genkende virksomheden som eksportør.

Registrering af danske rederier og speditører

Danske rederier og speditører, der har toldaktiviteter, men ikke er registreret for import eller eksport, skal registreres for andre toldaktiviteter hos Erhvervsstyrelsen. Registreringen sker via indberet.virk.dk.

Sikkerhedsstillelse

Virksomheder skal stille sikkerhed for told- og afgiftsbeløb, der kan opstå ved import til EU. Dette kan ske på forskellige måder:

  • SKATs sikkerhedsstillelsesordning: Tillader virksomheden at betale told én gang om måneden, mens varerne frigives straks efter toldbehandlingen.
  • Kontant betaling af told.
  • Anden sikkerhed.

Virksomheder skal stille sikkerhed for både eksisterende og potentielle toldskylder, afhængig af de varer, der importeres og de EU-lande, der er involveret i handlen.

Toldstyrelsen overvåger sikkerhedsstillelsen, og kan kræve supplerende sikkerhed, hvis den eksisterende sikkerhed ikke længere dækker den samlede toldskyld.

Er varerne omfattet af ATA-carnet, kræver Toldstyrelsen ikke sikkerhedsstillelse. Dette er en international aftale, der tillader midlertidig import af varer i op til et år uden behov for sikkerhedsstillelse.


Mads Lykke Hansen

Tag en snak med Mads

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning