5. september 2024
Drift af virksomhedUdbytte er en del af en virksomheds overskud, der udbetales til ejerne eller aktionærerne. Virksomheden kan vælge at udbetale overskuddet eller geninvestere det i virksomheden.
Indhold
Mads Lykke Hansen
Advokat, Afdelingsansvarlig for Erhverv
Når en virksomhed beslutter at udbetale en del af sit overskud til ejerne, kaldes det udbytte. Udbytte kan udbetales enten ordinært, hvilket sker på den årlige generalforsamling i forbindelse med godkendelsen af årsregnskabet, eller ekstraordinært, hvilket kan ske på et andet tidspunkt i løbet af regnskabsåret.
Udbytte udbetales forholdsmæssigt til ejerne baseret på deres andel af virksomheden. Beslutningen om at udlodde udbytte træffes normalt på den ordinære generalforsamling.
For at udbetale udbytte skal virksomheden have et forsvarligt kapitalberedskab. Det betyder, at virksomheden stadig skal kunne opfylde sine forpligtelser efter udlodningen. Ledelsen, bestående af direktører og eventuelle bestyrelsesmedlemmer, er ansvarlig for at sikre, at udlodning af udbytte ikke skader virksomheden eller dens kreditorer.
Udbytteskat er den skat, der betales af det udbytte, som ejerne modtager fra virksomhedens overskud. Skattesatserne kan ændre sig fra år til år, så det er vigtigt at være opmærksom på de gældende regler. Inden udbytte kan udbetales, skal tidligere års underskud dækkes af overskuddet.
Udbytteskat skal indberettes til SKAT, og der skal laves to indberetninger: en for udbytteangivelse og en for modtagere af udbyttet. Dette gøres gennem TastSelv Erhverv, og fristen for betaling af udbytteskat er den 10. i måneden efter udlodningen.
Når udbytte udbetales, skal det bogføres i årsregnskabet for det år, hvor udbyttet vedrører. Dette sikrer, at transaktionen korrekt afspejler bevægelserne mellem virksomheden og dens ejere.
Mandag-fredag kl. 09-16
© Nemadvokat 2024
CVR nr.: 33 38 30 53
Stationsparken 26. 2., 2600 Glostrup
© Nemadvokat 2024