5. september 2024

Bolighandel

Budrunde

Når flere købere er interesserede i en ejendom, kan sælger vælge at afholde en budrunde. Dette giver de potentielle købere mulighed for at afgive deres bedste bud, hvorefter sælger frit kan vælge det bud, som vedkommende finder mest fordelagtigt. I denne artikel gennemgår vi, hvad en budrunde er, og hvordan den fungerer i praksis.

Indhold

Stine Bendsen

Stine Bendsen

Partner, Afdelingsansvarlig for Privat

Bolighandel

Hvad er en budrunde?

En budrunde, også kaldet licitation, er en salgsmetode, der typisk anvendes, når der er stor interesse for en ejendom, ofte i populære områder. Her får interesserede købere mulighed for at afgive et skriftligt bud på ejendommen. Sælger vælger derefter frit blandt de afgivne bud og er ikke forpligtet til at acceptere det højeste bud. Sælger kan også vælge at afvise alle bud.

Hvordan foregår en budrunde?

En budrunde forløber efter nogle faste trin:

  • Boligen sendes i budrunde: Sælger informerer de interesserede købere om budrunden, herunder tidsfrister og regler.
  • Køber modtager udkast til købsaftale: De interesserede købere får tilsendt et udkast til købsaftale og en tilbudsblanket, hvor de kan angive deres bud.
  • Dokumenterne gennemgås: Køberne har typisk 3-4 uger til at gennemgå dokumenterne og eventuelt få boligen inspiceret af en byggesagkyndig.
  • Køberne afgiver deres bud: Bud afgives på tilbudsblanketten, som sammen med den underskrevne købsaftale indleveres til ejendomsmægleren inden fristens udløb.
  • Buddene gennemgås: Sælger og ejendomsmægler gennemgår de afgivne bud, og sælger beslutter, om et bud skal accepteres.
  • Købsaftalen underskrives: Hvis sælger accepterer et bud, underskrives købsaftalen, og handlen er bindende. Du skal her senest have fat i en boligadvokat.
  • Køberne modtager en budjournal: Efter budrunden får alle deltagere en oversigt over de afgivne bud, hvor budgiverne er anonyme.

Fordele og ulemper ved en budrunde

For sælger kan en budrunde sikre den bedst mulige pris for boligen, da flere købere konkurrerer om at give det højeste bud. Der er dog ingen garanti for, at budrunden vil resultere i et salg, eller at buddene er højere end den oprindelige pris.

For købere giver en budrunde mulighed for at erhverve en attraktiv bolig, men det kan også medføre, at man byder over markedsprisen i kampens hede. Det er derfor vigtigt at have styr på, hvad boligen er værd, og ikke lade sig rive med. Hjælp til denne proces, kan være et element i en samlet køberrådgivning.

Hvordan byder man på en bolig i en budrunde?

For at byde på en bolig i en budrunde skal du udfylde en tilbudsblanket og underskrive et udkast til købsaftale. Dit bud skal indleveres inden for den angivne tidsfrist. Buddene er bindende, og ejendomsmægleren må ikke oplyse om andre bud, da det ville skabe en auktionlignende situation, hvilket ikke er tilladt.

Må ejendomsmægleren informere om andres bud?

Nej, ejendomsmægleren må som udgangspunkt ikke informere om størrelsen på de andre bud, der er modtaget i en budrunde. Dette sikrer, at budrunden ikke bliver til en auktion, hvor køberne opildnes til at overbyde hinanden. Ejendomsmægleren kan dog nævne, at der er flere interesserede købere for at fremme konkurrencen.

Stine Bendsen

Tag en snak med Stine

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning