5. september 2024

Bolighandel

Ejendomsavancebeskatning

Ejendomsavancebeskatning er den skat, du skal betale til staten, når du sælger din ejendom og opnår en fortjeneste. Det vil sige, at skatten beregnes som forskellen mellem, hvad du har betalt for ejendommen, og hvad du sælger den for. I denne artikel kan du blive klogere på ejendomsavancebeskatning og de situationer, hvor du kan være fritaget for denne skat.

Indhold

Stine Bendsen

Stine Bendsen

Partner, Afdelingsansvarlig for Privat

Bolighandel

Hvad er ejendomsavancebeskatning?

Når du sælger en ejendom og opnår en fortjeneste, skal du som udgangspunkt betale skat af denne fortjeneste – det er det, der kaldes ejendomsavancebeskatning. Skatten træder i kraft ved salget af ejendommen og beregnes som forskellen mellem købsprisen og salgsprisen. Fortjenesten beskattes som kapitalindkomst, med en trækprocent på 37,7 % eller 42 %, afhængigt af beløbets størrelse.

Gælder ejendomsavancebeskatningen for alle ejendomme?

Som udgangspunkt skal du betale ejendomsavancebeskatning ved salg af alle boliger og ejendomme i Danmark. Dog er der undtagelser, der kan fritage dig fra denne skat. De fleste husejere kan undgå ejendomsavancebeskatning ved at være omfattet af parcelhusreglen.

Parcelhusreglen

Parcelhusreglen betyder, at du kan undgå at betale skat af fortjenesten ved salg af din bolig, hvis visse betingelser er opfyldt. Reglen gælder for én- og tofamiliehuse, ejerlejligheder, sommerhuse, fritidshuse og andelsboliger.

For at være omfattet af parcelhusreglen skal følgende kriterier være opfyldt:

  • Boligen skal have tjent som beboelse for dig eller din husstand i hele eller en del af ejerperioden.
  • Grundarealet må ikke overstige 1.400 m², medmindre en udstykning vil medføre en væsentlig værdiforringelse.
  • Boligen må ikke have været anvendt til erhverv eller udlejning på salgstidspunktet.

Salg som næringsvej

Hvis du køber ejendomme med henblik på videresalg eller udlejning som led i din erhvervsmæssige virksomhed, betragtes dette som salg som næringsvej. I disse tilfælde er ejendommen ikke omfattet af ejendomsavancebeskatningen, men beskattes i stedet som almindelig indkomst, hvor fortjenester er skattepligtige, og tab er fradragsberettigede.

Undtagelser til skattefrihed

Selvom du opfylder kriterierne for parcelhusreglen, kan der være situationer, hvor skattefriheden bortfalder, eksempelvis hvis boligen har skiftet karakter til en erhvervsejendom eller udlejningsejendom. Det samme gælder, hvis boligen er blevet anvendt som fritidsbolig i en periode, uden at det oprindelige formål har været privat beboelse.

Hvordan udregner man ejendomsavancebeskatningen?

Ejendomsavancebeskatningen beregnes som forskellen mellem salgssummen og anskaffelsessummen, hvor anskaffelsessummen inkluderer købsprisen samt omkostninger i forbindelse med erhvervelsen. Salgssummen opgøres som den kontante salgspris minus eventuelle salgsomkostninger. Der er særlige regler for ejendomme købt før 19. maj 1993, hvor anskaffelsessummen kan opgøres på forskellige måder.

Hvornår skal der betales ejendomsavancebeskatning?

Du skal betale ejendomsavancebeskatning, hvis ejendommen ikke har tjent som din eller din husstands beboelse, eller hvis ejendommen ikke opfylder betingelserne under parcelhusreglen. SKAT vurderer, om betingelserne er opfyldt, og det er dig som skatteyder, der har bevisbyrden. Har du brug for mere indsigt, kan du altid søge hjælp hos en boligadvokat.

Ejendomsavancebeskatning ved salg af sommerhus

Reglerne om ejendomsavancebeskatning gælder også for sommerhuse. Du kan dog undgå beskatningen, hvis sommerhuset har været anvendt til private formål af dig eller din husstand, og hvis grundarealet ikke overstiger 1.400 m², med mindre det ikke er muligt at udstykke grunden.

Stine Bendsen

Tag en snak med Stine

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning