5. september 2024

Bolighandel

Ejendomsdatarapport

En ejendomsdatarapport er en rapport, der indeholder alle væsentlige oplysninger om en ejendom. Rapporten er særdeles nyttig i forbindelse med et boligkøb, da den giver let adgang til de vigtigste informationer om den pågældende ejendom.

Indhold

Stine Bendsen

Stine Bendsen

Partner, Afdelingsansvarlig for Privat

Bolighandel

Hvad indeholder en ejendomsdatarapport?

Rapporten formidler omkring 50 forskellige ejendomsoplysninger, som både borgere og professionelle kan tilgå online ved ejendomshandel. Oplysningerne hentes fra forskellige offentlige registre og kan omfatte alt fra bygningers energimærke, fredningsstatus og BBR-oplysninger til økonomiske forhold som ejendomsskat, restancer til SKAT og eventuelle huslejenævnssager. Oplysninger om jordforurening, herunder jordforureningsattest og registreringer af forurening, er også inkluderet. Derudover kan man finde oplysninger om vejforhold, kloakering, vandforsyning samt natur- og byggelinjer, såsom skov- og kirkebyggelinjer.

Ejendomsdatarapporten indeholder desuden data fra kommunen, SKAT og regionen. Det er sælgerens ansvar at indhente denne rapport som en del af udarbejdelsen af købsaftalen. Det kan være en god idé at kontakte en boligadvokat, der kan gennemgå ejendomsdatarapporten og give overblik over ejendommen og eventuelle fremtidige udgifter.

Køb eller fornyelse af ejendomsdatarapport

For at bestille en ejendomsdatarapport, der indeholder private og fortrolige oplysninger, såsom tilstandsrapport og byggeskadeforsikring, skal du være ejer af ejendommen. Uden ejerskab eller fuldmagt kan du ikke tilgå disse oplysninger, men du vil stadig kunne se offentligt tilgængelige informationer, som eksempelvis energimærkning og ejendomsskat.

Prisen for en ejendomsdatarapport er 70 kr., som dækker de omkostninger, der er forbundet med drift og udvikling af systemet. Rapporten kan fornys to gange inden for et halvt år uden ekstra omkostninger, hvilket sikrer, at oplysningerne er opdaterede.

Gyldighed

En ejendomsdatarapport betragtes som gyldig fra det øjeblik, den modtages af sælger eller en anden part med interesse i ejendommen, som f.eks. køber. Rapporten gælder i seks måneder, og det er en god idé at sikre, at rapporten er blevet fornyet inden for de sidste tre måneder før et køb, så alle oplysninger er aktuelle.

Hvor finder jeg en ejendomsdatarapport?

Du kan finde ejendomsdatarapporter på Boligejer.dk. Derudover kan du søge yderligere ejendomsdata i registre som BBR, ESR, SVUR eller Matrikelregistret. I BBR kan du finde oplysninger om grunde, private boliger og bygninger, mens ESR indeholder data om ejerforhold og ejendomsskatter. SVUR giver adgang til vurderingsoplysninger, og Matrikelregistret indeholder informationer relateret til landbrugsloven, udstykningsloven og skovloven. Er ejendomsdatarapport vil atid indgå som et bilag der gennemgås ift. med en køberrådgivning.

Hvilke ejendomme kan der bestilles en ejendomsdatarapport om?

Ejendomsdatarapporter kan bestilles for såkaldte vurderingsejendomme, hvilket vil sige ejendomme, som SKAT har vurderet. Dette omfatter eksempelvis erhvervsejendomme, parcelhuse eller ejerlejligheder. For andelsboliger, der ikke er vurderingsejendomme, kan man bestille en ejendomsdatarapport om moderejendommen, som andelsboligen er en del af. Det er ikke muligt at bestille ejendomsdatarapporter om ejendomme på umatrikulerede arealer eller ejendomme under matrikulær ændring.

Stine Bendsen

Tag en snak med Stine

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning