5. september 2024

Bolighandel

Købsaftale

Står du over for at købe eller sælge en ejendom? Så er det vigtigt at kende til de forhold, der bør indgå i en købsaftale, inden du sætter din underskrift. Du bør overveje spørgsmål som: "Hvad skal en købsaftale indeholde?", "Hvornår er den bindende?", og "Kan jeg fortryde en købsaftale?"

Indhold

Stine Bendsen

Stine Bendsen

Partner, Afdelingsansvarlig for Privat

Bolighandel

Hvad er en købsaftale?

En købsaftale er en juridisk skriftlig kontrakt mellem køber og sælger, der omhandler en fast ejendom. Aftalen, som oftest udarbejdes af sælgers ejendomsmægler eller boligadvokat, bør indeholde alle relevante forhold vedrørende overtagelse, pris og tidsfrister. Formålet er at tydeliggøre betingelserne for køb eller salg af en ejendom, men det betyder ikke nødvendigvis, at den er let at forstå.

Hvad indeholder en købsaftale?

Købsaftalen er et af de mest afgørende dokumenter i et boligsalg, da den samler alle vilkår, som er blevet aftalt i handlen. Den indeholder blandt andet pris, overtagelsesdato og andre centrale oplysninger om ejendomshandlen. Aftalen integrerer også oplysninger fra andre dokumenter, der er indhentet i forbindelse med handlen, såsom ejendomsdatarapporten og tilstandsrapporten.

En typisk købsaftale vil inkludere oplysninger som parternes navne og adresser, ejendommens beliggenhed, pris, overtagelsesdag, tilbehør, byggeteknisk gennemgang, energimærke, handelsomkostninger, refusionsopgørelse, frister, og særlige vilkår. Da indholdet kan variere afhængigt af, om det er en ejendomsmægler eller advokat, der har udarbejdet aftalen, kan det være en fordel at søge hjælp fra en boligadvokat for at sikre, at alt er medtaget.

Hvornår underskrives købsaftalen?

Det anbefales, at købsaftalen underskrives efter gennemgang af en boligadvokat. Køber og sælger kan vælge at underskrive samtidig eller hver for sig. Underskriver køber først, kan aftalen formuleres som et købstilbud, og køber kan trække tilbuddet tilbage inden for acceptfristen, så længe sælger ikke har underskrevet.

Hvad er en betinget købsaftale?

En betinget købsaftale fungerer ofte som et sikkerhedsnet, hvis du ønsker at sælge din nuværende bolig, mens du køber en ny. Aftalen bliver kun bindende, hvis du får solgt din egen bolig inden for en aftalt periode. Dette kan forhindre, at du skal betale for to boliger på én gang. Forskellen på en almindelig og en betinget købsaftale er, at den betingede kun er bindende, hvis det specificerede krav, som f.eks. salg af din nuværende bolig, bliver opfyldt.

Hvornår er købsaftalen bindende?

Købsaftalen bliver bindende og endegyldig, når både køber og sælger har underskrevet, og når fortrydelsesretten på seks dage er udløbet. Sælger er herefter forpligtet til at overdrage nøglerne til ejendommen, mens køber skal betale den aftalte pris.

Skal en købsaftale tinglyses?

Når du køber en bolig, skal skødet tinglyses på ejendommen. Tinglysningen sikrer, at du officielt står som ejer af ejendommen, hvilket registreres i tingbogen.

Er det påkrævet at lave en købsaftale?

Det er ikke lovpligtigt at udarbejde en købsaftale. I handler uden ejendomsmægler springer parterne ofte direkte til skødet. Det er dog vigtigt, at skødet laves som et betinget skøde, indtil alle forbehold er opfyldt, og købesummen er betalt eller sikret via en bankgaranti.

Forbehold i købsaftalen

I købsaftalen kan der inkluderes forskellige forbehold, som skal opfyldes, før aftalen er bindende. Forbehold kan eksempelvis være bankens godkendelse, mulighed for at tegne forsikring, eller at køber får solgt sin nuværende bolig. Ved at indsætte forbehold i aftalen, sikrer du, at ejendommen ikke sælges til anden side, mens forbeholdene afklares.

Kan man fortryde en købsaftale?

Som boligkøber har du en midlertidig fortrydelsesret på seks hverdage, hvor du kan trække dig ud af aftalen mod at betale 1% af købesummen i godtgørelse til sælger. Fortrydelsen skal meddeles skriftligt til sælger eller ejendomsmægler, og betalingen skal finde sted inden for fristen.

Det er en god idé at få indført et advokatforbehold i købsaftalen. Dette giver din advokat mulighed for at gennemgå dokumenterne og give køberrådgivning, selv efter at du har underskrevet, og gør det muligt at fortryde købet uden omkostninger, hvis advokaten finder uacceptable forhold.

Stine Bendsen

Tag en snak med Stine

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning